Napoje z roślin

Ciało ciekłe produkowane przez gruczoły mleczne krów od lat bywało cenione za swoją wysoką zawartość żywieniową, wynikającą z sporej zawartości białka, związków organicznych i komponentów surowcowych. Jednakowoż nie dla każdego jego skonsumowanie stanie się owocne. W tego typu przypadku wskazane jest zaopatrzyć się w substytuty mleka krowiego.

Złe nastawienie po spożyciu tego płynu zazwyczaj wynika z alergii na jego peptydy albo nietolerancyjności laktozy. Są to pospolite problemy jeśli chodzi o zdrowie, w których sytuacji rekomendowana bywa rezygnacja z mleka od krowy. Jego wymiennikami są napoje roślinne uzyskiwane z soi warzywnej, kokosów, ryżu, migdałów ziemnych i owsa.

W najwyższym stopniu popularnym z wymienionych jest mleko sojowe. Jego plusami są: duża zawartość peptydów, związków organicznych z gromady B oraz idealna proporcja calcium do fosforu. Trzeba jednakże pomnieć, iż u poniektórych osób trunki z soi także mogą posiadać oddziaływanie uczulające.
Mleko migdałowe bywa szanowane ze względu na specyficzny smak. Ma również odpowiedni stosunek wapnia i fosforu a także zawiera włókna pokarmowe. Zaleca się owe ludziom chorującym na hipertonie tętnicze i cukrzycę.
Nieczęsto konsumowanym napojem roślinnym bywa mleko owsiane. Wyróżnia się wysoką ilością węglowodanów, związków organicznych oraz substratów mineralnych. Powinny je jeść osoby z problemami z układem trawiennym i cukrzycą.

Napoje roślinne


O ile szukamy mleka z roślin o wybitnie łagodnym posmaku, optymalnym trafem będzie trunek z ryżu. Przygotowując takie osobiście, winniśmy liczyć się z niską zawartością substancji pożywnych, jednakże artykuły osiągalne w delikatesach bywają wzbogacane w organiczne związki chemiczne i substancje surowcowe.
Niezmiernie lubianym przez ludzi napojem roślinnym bywa mleko z kokosów. Ma konkretną kompozycję włókien pokarmowych, antyoksydantów oraz substancji mineralnych. Wypada jednak pamiętać o jego sporej kaloryczności.

Wybór określonego napoju roślinnego zależy od zamierzanego zastosowania. Jeśli pragniemy zabielacza do kawy, powinniśmy zdecydować się na mleko powstające z owsu, a na przykład w przypadku racuchów, bardziej odpowiednio wykaże się napój ze zboża ryżowego.

About Czesława